Cel mai vechi oras al lumii dar si cel mai vechi oras locuit permanent de pe Pamant a fost intemeiat de primele comunitati agricole din Orientul Mijlociu si dateaza de acum 11.000 de ani.
Ierihon, orasul situat pe teritoriul Palestinei de astazi a lasat urme ale continuitatii sale evidentiate de multiple straturi arheologice. Pana in prezent, Ierihonul a reprezentat si reprezinta in continuare un subiect foarte controversat rezistand in timp milenii bune.
Primele dovezi aparute aici arata ca acum 11.000 de ani a avut loc stabilirea unor comunitati permanente in aceasta locatie. Dupa doar un mileniu, adica acum 10.000 de ani, Ierihonul a fost dotat cu ziduri groasa de aparare, un altar religios si un turn inalt de circa 7 metri avand scara interioara.
Intrebarea este cine erau acei oameni care atacau aceasta asezare, deoarece sistemul de aparare era destul de avansat pentru vremea aceea, ba chiar impresionant. Tinand cont ca in Europa, pe vremea aceea existau doar grupuri de vanatori-culegatori, ne duce cu gandul la avansul tehnologic de care beneficia aceast oras preistoric.
Damascul, aflat in Siria de astazi, un bun competitor al Ierihonului cu o incertitudine a datarii sale, autoritatile de aici sustin ca vechimea orasului este chiar mai mare decat cea a asezarii din Palestina si ca varsta sa reala ar fi de nu mai putin de 12.000 ani. Istoricii sunt determinati de aceste controverse, pana la aparitia unor alte dovezi decat cele existente si mult mai concludente ca aceste, o etate de doar 10 milenii Damascului.
Pana la noi dovezi mai concrete, ramanem sa credem aceste afirmatii ale unor istorici / arheologi si sa ne imbogatim cunostiintele despre aparitia primelor asezari din lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu