Cititi mai departe despre




joi, 14 februarie 2013

Regatul Spaniei - Spania

           Regatul Spaniei, sau mai simplu, Spania, este o tara situata in sud-vestul Europei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar. Este membra a Uniunii Europene, iar dupa sfarsitul regimului Franco in 1975, Spania a devenit o monarhie si mai apoi monarhie constitutionala in 1978, cand o noua constitutie a fost adoptata. Are o monarhie ereditara si un parlament bicameral.
   Regatul Spaniei se invecineaza in nord-est cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei.                                         Are ca deviza: Plus Ultra (Mai departe)
   Imnul national: Marcha Reap (Marsul Regal)
   Suprafata acestei tari este de 504.645 km².
   Numele ''Spania'' este derivat din ''Hispania'', numele din latina cu care romanii se refereau la toata peninsula. Originea acestui termen este atribut fenicienilor care au fost prima civilizatie non-iberica care a ajuns in peninsula unde si-a extins comertul si care a fondat orasul activ cel mai vechi din Occident.
   Teritoriul Spaniei are platouri inalte si lanturi muntoase ca si Pirineii si Sierra Nevada. De aici izvorasc multe rauri importante: Tagus, Ebro, Duero, Guadiana. Se invecineaza la est cu Marea Mediterana -  Insulele Baleare, la vest cu Oceanul Atlantic, unde se gasesc pe coasta Africana, Insulele Canare.
   Spania are o clima termperata in principal dar si mediteraneana.
In Spania există 298 de spitale de stat și peste 450 de spitale particulare. Catolicismul este religia predominanta aici cu un procent de 94% din populatie. Intre anii 1984-2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 41 obiective culturale sau naturale din Spania.
   Capitala Spaniei este Madrid din anul 1561, din timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Astazi este rivalizat cultural doar de Barcelona.

Franta

   Franta, oficial Republica Franceza se situeaza in Europa de Vest, care cuprinde si diverse insule si teritorii aflate in alte parti ale planetei "Franta de peste mari".
   Aceasta tara este cel mai vechi stat construit in jurul unui domeniu regal, mai exact in jurul regiunii  Île-de-France, a carei capitala este Parisul. Este membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene, in zona euro si a Spatiului Schengen. Membra a ONU, face parte si din Uniunea Latina si Organizatia Internationala a Francofoniei.
   Un stat unitar, avand o democratie structurata ca o republica semi-prezidentiala, fiind foarte dezvoltata, clasificata pe locul 5 in topul economiei in 2008.
   Din punct de vedere militar, Franta e membra a NATO si una din cele sapte tari detinatoare in mod oficial ale bombei atomice. Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial a fost considerata una dintre marile puteri.
   Numele tariiprivine de la denumirea latina ''Francia'' care inseamna ''taramul Francilor''. Era o regiune in nordul Europei, populata sau dominata de poporul razboinic germanic numiti ''Franci''.
Prezenta umana pe teritoriul Frantei dateaza de acum 1.800.000 de ani, dezvoltantu-se diverse culturi printre care primele aparute este cea de la Lascaux (la 15.000 de ani I.Hr.), Neoliticul apare cu 7.000 de ani I.Hr., mai apoi apar si galii, trib de origine celtica.
Le mont Blanc
  Franta are o forma de hexagon, avand o clima temperata oceanica. Are o larga varietate de relief, de la campii la lanturi muntoase, in sud fiind Muntii Pirinei si la sud-vest Muntii Alp, care poseda cel mai inalt punct din vestul Europei, Mont Blanc - 4.810 de metri.
  Rauri: Loara, Ronul, Garonne si Sena.
  Suprafata totala fiind de 551.659 de km², astfel fiind clasificata al 47-lea stat dupa suprafata.
  Franta este divizata din punct de vedere administrativ in 26 de regiuni, 22 din acestea sunt in Franta metropolitana. Populatia ei fiind de 62.998.773 de locuitori la data de 1 ianuarie 2006.
   Orase: Paris, Marsilia, Lyon, Toulouse, Nisa, Strasboarg etc.
   Din punct de vedere constitutionat, Franta este un stat laic, dand o separare reciproca intre Stat si Biserica din pricina unui postulat prin care statul respecta toate religiile, dar nu recunoaste nici una. Acest fapt le permite multor religii sa colaboreze.

miercuri, 13 februarie 2013

Italia

   Italia - vorbim despre o tara impresionanta, care imbina modernul cu traditionalul, fiind un magnet turistic dar si un loc romantic. Cultura si orasele sunt imbinate cu traditie si ruine antice unde turistii au o gama larga optiuni din momentul in care se vor afla in aceasta tara. Nu trebuie sa rateze cultura, arhitectura minunata, muntii, raurile si frumoasele zone de tara,
   Italia este republica democratica cu o dezvoltare care ii ofera a sasea pozitie conform PIB-ului.
   Este divizata in 20 de regiuni, iar cinci din ele au o stare autonoma speciala.
   Practic este o peninsula extinsa in Marea Mediterana, are doua mari insule: Sicilia si Sardinia. Cel mai inalt varf al Italiei este Mont Blanc - 4,807 de metri, dar are si 2 faimosi vulcani: adormitul Vezuviu in apropiere de Napoli si activul Etna in Sicilia.

   Deci, ce mai asteptam? Italia - una dintre cele mai frumoase si accesibile destinatii turistice !

Stonehenge, Anglia

Stonehenge, aflat in Campia Salisbury la 3 km vest de orasul Amesbury, Wiltshire in sudul Angliei, este un monument foarte important pentru aceasta tara. Are multi factori misteriosi cum ar fi: nu se stie cand si de cine a fost construit dar si prin ce metoda a fost construit. S-a ajuns la o concluzie si anume ca perioada constructiei este intre 2400-2200 i.e.n.
Are patru cercuri din gresie cu diametrul de 33 m. Doar 17 blocuri mai sunt in picioare in prezent.
Stonehenge a fost subiectul multor teorii cu privire la originea sa, variind de la arheologie la explicatii din mitologie sau paranormale.
   O constructie misterioasa care pune multe semne de intrebare mai ales la modul de constructie si semnificatia acestei ''minuni''.

marți, 12 februarie 2013

Norway !

   Norvegia, unul din statele Europei de Nord, din vestul Peninsulei Scandinave, este situat intre Oceanul Atlantic si Oceanul Arctic si este divizat in 19 districte.
   Orasele principale ale Norvegiei sunt: Oslo - care este si capitala statului, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Skien, Tromsø și Molde.
   Se spune ca in perioada preistorica, acestia erau vikingi si ca nucleul populatiilor care au colonizat Scandinavia se afla acum in Germania. Teritoriul norvegiei a fost locuit inca din anii 10000 î.Hr.
   In ambele razboaie Norvegia s-a declarat neutra dar in Al Doilea Razboi Mondial a fost invadata te nemti la 9 aprilie 1940. Fiind nepregatita de razboi, au rezistat doar doua luni.
   Aici sunt si Alpii Scandinavici, vechi, in mare parte erodati cu unele aspecte de platou in zona centrala, cu vai adanci si culmi muntoase. Altitudinea maxima aici este de 2.469 metri varful Galdhøpiggen. Alte piscuri: Glittertind (2.405 m), Snøhetta (2.286 m), Rondane (2.183 m), Gausta (1.883 m), Borge (1.703 m).
   Ca rauri avem: Glomma, Otra, Lagen, Klar, Tana. Numeroase lacuri, dintre care mai mari sunt Mjosa, Femunden, inclusiv cel mai adanc lac din Europa - Hornindalsvatnet - 515 m.
   Ca fauna avem: lupi, vulpi, elani, hermeline, balene, pesti, pasari.
   Curentul Golfului contribuie la clima temperata oceanica, blanda, tinand cont de situatia geografica.
Norvegia este o monarhie constitutionala cu un sistem de guvernare parlamentar. Avea in decembrie 2008, 87 de ambasade.
   Marea majoritate a norvegienilor - 81,8 %, aparțin de biserica de stat „Den norske kirke”.



















    Norvegia, deci una dintre cele mai frumoase tari a lumii !

Vatican, demisia Papei Benedict al XVI-lea

   Statul Vatican sau, simplu Vatican, este un mic stat suveran dintr-o enclava in orasul Roma, Italia care are aproape jumatate de kilometru patrat. Este condus de catre episcopul Romei, Papa.
   Aici, in catedrala catolicismului cu putin timp in urma Papa Benedict al XVI-lea si`a anuntat demisia incepand cu 28 februarie. Discursul a fost rostit in latina de acesta iar motivele demisiei au fost varsta si probabil destinul. Nimeni nu stia de aceasta hotarare luata de Papa.
   Aceasta anunt istoric nu a intarziat sa fie sustinut si de un fulger puternic care a lovit varful catedralei in acest timp, totul a fost surprins video!
                                                                    -->Video aici<--

marți, 5 februarie 2013

Robotii Japoniei! Futuristic Robots from Japan!

 Incredibil ! Cine credea ca stiinta va atinge aceste cote si probabil in cativa ani tehnologia va fi tot mai avansata . Priviti !
---> http://www.youtube.com/watch?v=YLdGRObBvnM

Cea mai veche primata din lume !

   Aparitia proto-primatelor acum circa 60-55 de milioane de ani, animale de mici  dimensiuni (aproximativ 500 de grame greutate), asemanatoare  veveritelor sau lorisilor de azi, a fost considerata, pentru multa  vreme, drept punctul de inceput al evolutiei primatelor si, ulterior, al oamenilor. Fosilele, extrem de rare si de fragmentate, au dus la identificarea a doar 60 de specii, grupate de paleontologi in doua familii majore: Adapidae si Omomyidae.
   Nu mai departe de anul 2009, o descoperire de senzatie, asa cum a fost catalogata „Ida”, fosila veche de 50 de milioane de ani a unei vietati complet necunoscute pana in
 prezent, a dat peste cap toate teoriile cu privire la aparitia primatelor.Animalul, nu mai mare decat o pisica, pare sa fie acea veriga lipsa atat de cautata de antropologi si arunca intreaga istorie veche a evolutiei umane intr-o lumina cu totul noua. Degetul opozabil, lipsa ghearelor, precum si celelalte trasaturi extrem de avansate
 pentru un astfel de animal, o fac pe Ida concurentul perfect pentru titlul de prima proto-primata cunoscuta a lumii.