Cititi mai departe despre




joi, 14 februarie 2013

Franta

   Franta, oficial Republica Franceza se situeaza in Europa de Vest, care cuprinde si diverse insule si teritorii aflate in alte parti ale planetei "Franta de peste mari".
   Aceasta tara este cel mai vechi stat construit in jurul unui domeniu regal, mai exact in jurul regiunii  Île-de-France, a carei capitala este Parisul. Este membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene, in zona euro si a Spatiului Schengen. Membra a ONU, face parte si din Uniunea Latina si Organizatia Internationala a Francofoniei.
   Un stat unitar, avand o democratie structurata ca o republica semi-prezidentiala, fiind foarte dezvoltata, clasificata pe locul 5 in topul economiei in 2008.
   Din punct de vedere militar, Franta e membra a NATO si una din cele sapte tari detinatoare in mod oficial ale bombei atomice. Dupa cel de al Doilea Razboi Mondial a fost considerata una dintre marile puteri.
   Numele tariiprivine de la denumirea latina ''Francia'' care inseamna ''taramul Francilor''. Era o regiune in nordul Europei, populata sau dominata de poporul razboinic germanic numiti ''Franci''.
Prezenta umana pe teritoriul Frantei dateaza de acum 1.800.000 de ani, dezvoltantu-se diverse culturi printre care primele aparute este cea de la Lascaux (la 15.000 de ani I.Hr.), Neoliticul apare cu 7.000 de ani I.Hr., mai apoi apar si galii, trib de origine celtica.
Le mont Blanc
  Franta are o forma de hexagon, avand o clima temperata oceanica. Are o larga varietate de relief, de la campii la lanturi muntoase, in sud fiind Muntii Pirinei si la sud-vest Muntii Alp, care poseda cel mai inalt punct din vestul Europei, Mont Blanc - 4.810 de metri.
  Rauri: Loara, Ronul, Garonne si Sena.
  Suprafata totala fiind de 551.659 de km², astfel fiind clasificata al 47-lea stat dupa suprafata.
  Franta este divizata din punct de vedere administrativ in 26 de regiuni, 22 din acestea sunt in Franta metropolitana. Populatia ei fiind de 62.998.773 de locuitori la data de 1 ianuarie 2006.
   Orase: Paris, Marsilia, Lyon, Toulouse, Nisa, Strasboarg etc.
   Din punct de vedere constitutionat, Franta este un stat laic, dand o separare reciproca intre Stat si Biserica din pricina unui postulat prin care statul respecta toate religiile, dar nu recunoaste nici una. Acest fapt le permite multor religii sa colaboreze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu