Cititi mai departe despre




joi, 14 februarie 2013

Regatul Spaniei - Spania

           Regatul Spaniei, sau mai simplu, Spania, este o tara situata in sud-vestul Europei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar. Este membra a Uniunii Europene, iar dupa sfarsitul regimului Franco in 1975, Spania a devenit o monarhie si mai apoi monarhie constitutionala in 1978, cand o noua constitutie a fost adoptata. Are o monarhie ereditara si un parlament bicameral.
   Regatul Spaniei se invecineaza in nord-est cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei.                                         Are ca deviza: Plus Ultra (Mai departe)
   Imnul national: Marcha Reap (Marsul Regal)
   Suprafata acestei tari este de 504.645 km².
   Numele ''Spania'' este derivat din ''Hispania'', numele din latina cu care romanii se refereau la toata peninsula. Originea acestui termen este atribut fenicienilor care au fost prima civilizatie non-iberica care a ajuns in peninsula unde si-a extins comertul si care a fondat orasul activ cel mai vechi din Occident.
   Teritoriul Spaniei are platouri inalte si lanturi muntoase ca si Pirineii si Sierra Nevada. De aici izvorasc multe rauri importante: Tagus, Ebro, Duero, Guadiana. Se invecineaza la est cu Marea Mediterana -  Insulele Baleare, la vest cu Oceanul Atlantic, unde se gasesc pe coasta Africana, Insulele Canare.
   Spania are o clima termperata in principal dar si mediteraneana.
In Spania există 298 de spitale de stat și peste 450 de spitale particulare. Catolicismul este religia predominanta aici cu un procent de 94% din populatie. Intre anii 1984-2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 41 obiective culturale sau naturale din Spania.
   Capitala Spaniei este Madrid din anul 1561, din timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Astazi este rivalizat cultural doar de Barcelona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu