Cititi mai departe despre




marți, 12 februarie 2013

Norway !

   Norvegia, unul din statele Europei de Nord, din vestul Peninsulei Scandinave, este situat intre Oceanul Atlantic si Oceanul Arctic si este divizat in 19 districte.
   Orasele principale ale Norvegiei sunt: Oslo - care este si capitala statului, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Skien, Tromsø și Molde.
   Se spune ca in perioada preistorica, acestia erau vikingi si ca nucleul populatiilor care au colonizat Scandinavia se afla acum in Germania. Teritoriul norvegiei a fost locuit inca din anii 10000 î.Hr.
   In ambele razboaie Norvegia s-a declarat neutra dar in Al Doilea Razboi Mondial a fost invadata te nemti la 9 aprilie 1940. Fiind nepregatita de razboi, au rezistat doar doua luni.
   Aici sunt si Alpii Scandinavici, vechi, in mare parte erodati cu unele aspecte de platou in zona centrala, cu vai adanci si culmi muntoase. Altitudinea maxima aici este de 2.469 metri varful Galdhøpiggen. Alte piscuri: Glittertind (2.405 m), Snøhetta (2.286 m), Rondane (2.183 m), Gausta (1.883 m), Borge (1.703 m).
   Ca rauri avem: Glomma, Otra, Lagen, Klar, Tana. Numeroase lacuri, dintre care mai mari sunt Mjosa, Femunden, inclusiv cel mai adanc lac din Europa - Hornindalsvatnet - 515 m.
   Ca fauna avem: lupi, vulpi, elani, hermeline, balene, pesti, pasari.
   Curentul Golfului contribuie la clima temperata oceanica, blanda, tinand cont de situatia geografica.
Norvegia este o monarhie constitutionala cu un sistem de guvernare parlamentar. Avea in decembrie 2008, 87 de ambasade.
   Marea majoritate a norvegienilor - 81,8 %, aparțin de biserica de stat „Den norske kirke”.



















    Norvegia, deci una dintre cele mai frumoase tari a lumii !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu