Cititi mai departe despre




miercuri, 23 ianuarie 2013

Cel mai vechi oras preistoric gasit in Bulgaria !

   Arheologi bulgari sustin ca au descoperit cel mai vechi oras preistoric din Europa cunoscut pana in prezent. Aceasta asezare fortificata se afla in apropierea orasului Provadia din Bulgaria, ei spui ca ar fi fost un important centru in productia de sare. Descoperirea sa in nord-vestul Bulgariei explica existenta tezaurului imens de aur gasit in urma cu 40 de ani, in apropiere.
   Cercetarile arata ca orasul a fost locuit de aproximativ 350 de oameni, iar existenta sa dateaza intre 4700-4200 i.Hr, ceea ce inseamna ca asezarea preistorica este cu aproximativ 1500 de ani inainte de inceperea civilizatiei antice grecesti. Aici locuitorii fierbeau apa de la un izvor local pentru obtinerea caramizilor de sare, care mai apoi le comercializau pentru pastrarea carnii. 
  Sarea era inca de pe atunci considerata foarte importanta si valoroasa ceea ce explica existenta zidurilor uriase de piatra care aparau orasul. Sapaturile la acest sit au inceput in anul 2005, arheologii au descoperit o serie de lucruri importante cum ar fi casele cu etaj, gropi pentru ritualuri, ramasite de porti si chiar structurile unui bastion. A fost gasit si un cimitir sau o mica necropola unde arheologii isi continua studiul si in ziua de astazi. Acest oras nu este la fel ca orasele Greciei, Romei antice sau alte asezari medievale ci este un oras construit in al cincilea mileniu i.Hr., acest lucru fiind sustinut si de Vasili Nikolov, un cercetator de la Institutul National de Arheologie.
   Arheologul Krum Bachvarov de la institut a spus ca ultima descoperire a fost ,,extrem de interesanta''.
   ,,Zidurile uriase din jurul asezarii, care au fost construite foarte inalte si cu blocuri de piatra...sunt de asemenea ceva nevazut la excavatiile siturilor preistorice pana in prezent in sud-estul Europei'' a declarat pentru AFP.
   Mine de sare asemanatoare au fost gasite si in Tuzla, Bosnia si in Turda, Romania fiind dovada unei civilizatii superioare care extrageau cupru si aur din Muntii Balcani si Carpati in acea perioada. Explicatia pentru comoara gasita exact cu 40 ani in urma intr`un cimitir de la marginea orasului Varna, aflat la 35 de km departare, cel mai vechi tezaur de obiecte de aur gasit in lume, a spus corespondentul Nick Thorpe la BBC Europe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu