Cititi mai departe despre




luni, 14 ianuarie 2013

Lacul Vostok de sub Antartica gasit de oamenii de stiinta rusi !

       Rezervorul gigantic de apa dulce poate adaposti viata din indepartatul trecut al Pamantului.
Oamenii de stiinta rusi au forat in gheata Antarticii si au ajuns in cele din urma la suprafata unui lac gigantic, de apa dulce, unde exista posibilitatea existentei unor organisme vii care au fost blocate in intuneric, sub gheata, aproximativ 20 milioane de ani. Lacul Vostok poate da indicii pentru cautarea vietii in alta parte, prin sistemul solar.
      Aceasta performanta este rezultatul a doua decenii de foraj spre atingerea suprafetei celui mai mare din cele 400 de lacuri subglaciale. Oamenii de stiinta spun ca este o realizare majora fiind anticipata de oamenii de stiinta din intreaga lume.
"Aceasta reusita ne poate schimba modul de gandire despre viata", sustine omul de stiinta, sef la NASA, Waleed Abdalati, pentru Associated Press.
Suprafata lacului se afla la o adancime de 3769 metri, aproximativ 1300 km est de Polul Sud, in partea centrala a continentului.
       Oamenii de stiinta spera sa poata cerceta formele de viata microbiene care existau inainte de Ice Age, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Ei cred ca viata microbiata exista sub patura de gheata care acopera lacul avand o presiune ridicata si o temperatura scazuta a apei.
       Lacul are o lungime de 250 km si o latime de 50 km fiind similar ca marime cu lacul Ontario. Patura de gheata pastreaza sub ea caldura generata de energia geotermala.
Studiul Lacului Vostok poate confirma existenta unui continent mai mare prezent in trecutul indepartat si poate da perspective despre formarea Antarticii. Valery Lukin, seful Institutului de Cercetare al Antarticii "Conditiile din lacurile subglaciale din Antartica se considera a fi cele mai apropiate la care se poate ajunge pentru ca oamenii de stiinta sa gaseasca viata extraterestra".Un lucru extraordinar este temperatura de pe statia Vostok la suprafata lacului fiind cele mai reci inregistrate vreodata pe Pamant, ajungand la -89 de grade Celsius.Conditiile de cercetare au fost dintre cele mai grele, altitudinea fiind 3300 metri deasupra nivelului marii.
        ,,Lacul Vostok este bijuteria coraoanei de lacuri acolo'', a declarat James White, profesor de stiinte biologice la Universitatea din Colorado. ,,Acestea sunt ultimele frontiere de pe planeta pe care le exploram. Trebuie sa fim foarte atenti.''
Lukin a marturisit ca Rusia a asteptat multi ani pentru omologarea internationala a tehnologiei de foraj inainte de a continua.
Echipa rusa doreste ca aceasta misiune sa determine intelegerea conditiilor mediului ale lacului subglacial, asteptand colaborarea in aceste conditii extreme si curate cu alti oameni de stiinta de pe intregul glob. Multi oameni considera ca aceasta viitoare descoperire si cercetare a lacului Vostok si a altor lacuri glaciare v-or deschide noi usi de intelegere a climei Pamantului si a schimbarilor ei.
       ,,Indiciile la modul in care Pamantul poate sa raspunda la impactul continuu al oamenilor, in special al emisiilor de combustibili fosili si a schimbarilor climatice aferente, se gasesc in evidenta schimbarilor climatice din trecut in Antartica'', a declarat Mahlon Kennicutt al II-lea, profesor de oceanografie la Universitatea A&M din Texas, acesta conduce mai multe grupuri de oameni de stiinta din Antartica.,,O privire asupra trecutului ne ofera o fereastra asupra viitorului planetei noastre'', a spus el.
       Lukin a declarat ca echipa sa nu are nici o intentie de comercializare a acestei descoperiri desi unii se gandesc la potentialul comercial al apei limpede a lacului, el insa, eventual va imparti eventual rezultatele muncii lor cu alti oameni de stiinta de pe intregul Pamant.

2 comentarii:

  1. Supper, mi-a fost de mare ajutor, recomand :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant, asteptam si alte articole la fel de interesante !

    RăspundețiȘtergere